vtr_2003

Vänortsbesök i  2003

Vänortsträff i Nynäshamn 25-29 juni 2003


I år var det Nynäshamns Folkdansgilles tur att stå som värd för vänortsträffen som anordnas vartannat år, då folkdansare och spelmän från vänorterna Kimito, Lillesand, Kalundborg och Nynäshamn träffas, dansar, gör utflykter och uppvisningar.

Utflykt till Öja/Landsort

Dagen på Landsort inleddes med ”gränsöverskridande tävlingar” som byggde på både kunskaper, tur och skicklighet. Efter lunch kunde var och en ströva fritt omkring eller delta i en guidad visning bl a till gamla fyren. Våra nordiska vänner var entusiastiska! Vid återfärden sjöng vi Landsortsvalsen på bryggan.

Folkdans så in i Norden på Skansen

Programmet på Tingsvallenscenen hette ”Folkdans så in i Norden” där varje lag hade uppvisning med egna musiker och våra fanor och standar fint uppställda vid scenen. Mycket uppskattat av publiken.

Långdans i centrum

På Hembygdsgården avtäcktes en vägvisare med avstånden till vänorterna angivna. Uppvisningar även i Nynäshamns centrum mitt i lördagshandeln där ovanligt många hade samlats för att titta på. Som avslutning dansade alla medverkande och publik en långdans som ringlade sig runt torget.

Fullt blev det också i Nynäshamns kyrka på kvällen där det var spelmansgudstjänst med alla lagens musiker och Nyble Allspel som spelade tillsammans. Även växelsången i kyrkan sjöngs i folkton med hjälp av försångare. Detta blev en mycket vacker upplevelse tack vare spelman Nils Häggboms arrangemang.

Nynäshamns Folkdansgille har inga egna spelmän men som tur är finns Nils Häggbom och  Nyble Allspel, utan dessa härliga spelmän skulle det vara ganska tyst från Nynäshamn.

Även kvällar och nätter utnyttjades till dans, sång och teater i gymnasiets sporthall. Nästa gång ses vi i Kalundborg 2005.