rep_danmark_2005

VÄNORTSTRÄFF I KALUNDBORG 29/6 – 3/7 2005


Vi har visat våra danser bl a i Birkegårdens haver (trädgårdar) bland alla vackra trädgårdsanläggningar, i Kalundborgs centrum och i Slagelse. I Slagelse firades HC Andersson, 200 års jubileum i folkdansens tecken. Det var dans på torget med över 300 st dansare från hela Danmark och det hela fortsatte med dans och musik spontant på olika platser och caféer runt om i stan.

Gamla droskor med norska fjordhästar skjutsade oss dansare runt i centrum. Det var bara att stiga på när en vagn var ledig. Ingen kunde undgå att se att det var folkdansare i stan. På kvällarna var det spelmanskonsert och underhållning från varje land. Våra fantastiska spelmän Nyble Allspel var med oss på resan, denna gång bestående av 7 kvinnor!

När Nynäshamns Folkdansgille skulle visa sitt kvällsprogram fick våra vänner se ett midsommarfirande från Sverige med midsommarstång i miniformat. Eftersom det är en tradition som är specifik för Sverige ville vi passa på vid detta jubileum. 

Den återkommande landskampen mellan länderna vanns av Norge som får ta hand om vandringspriset till nästa gång.

Kalundborgs kommun avtäckte också en avståndsskylt till sina vänorter. Den står placerad i centrum utanför turistinformationen.

Mycket dans, sol och värme, lite sömn, många återseenden och även avsked, men om två år träffas vi igen i Kimito.


Text: Britt och Kjell Hortlund     Foto: Pierre Marklund