2013
Nationaldagen på Hembygdsgården i Nynäshamn 2013
Svenska Flaggans dag/Nationaldagen har firats i Hembygdsföreningens regi sedan 1988 så det har blivit en tradition. Nynäshamns Folkdansgille har också dansat under alla dessa år. Nyble Allspel och Kulturskolans blåsorkester har medverkat i många år. I år var det tre mycket duktiga blåsorkestrar som spelade.
Det är roligt att höra och se alla duktiga musikanter och dansare som vill föra traditionen vidare. Talare i år var Maria Strömkvist Kultur & Fritids ordförande. Denna varma och soliga dag avslutades med att alla spelade och sjöng Nationalsången.
Julgransplundring 2013
Bilder från årets julgransplundring på Folkets Hus i Nynäshamn
2012
Folkdanslaget Viljan från Farsta på besök hos Nynäshamns Folkdansgille onsdagen den 31 oktober 2012
Kräft- och surströmmingsfest
Den årliga festen i Gula Villan på hembygdsgården i Nynäshamn
31st kom och åt kräftor eller surströmming
En danssalong från sekelskiftet och en fläkt från svunna tider.
Det är 100 år sedan OS-seglingarna gick av stapeln här i Nynäshamn.
Då passade det alldeles utmärkt att göra ett program som det kunde se ut på den tiden.
Vi valde brunnsmusik som Wetterblecket spelade och det blev bl a Konvaljens avsked,
Hessselbysteppen och Blonda lockar. Kavaljererna på den tiden hade var sitt dansprogram
där de antecknade vilka damer som de ska dansa respektive dans med och det var
tex Mazurka, Polka, Schottis och Bostonvals.
Vi framför gärna programmet fler gånger, hör gärna av dig till föreningen om du är intresserad!
DAGBOK från Festivalresa till Bornholm 24 - 28 maj 2012
med Nynäshamns Folkdansgille
Torsdag 24 maj Bilresan startar på morgonen i Nynäshamn för att hinna till Ystad och kvällsfärjan till Bornholm. Färden går genom ett vackert och soligt Sverige. Vi är 10 personer som så småningom anländer till Ystad där vi provianterar lite mat innan vi åker till färjan.
Fredag 25 maj Lägenheterna i Hasle feriepark är väldigt fina. Efter frukosten tar vi oss in till Rönne centrum där vi gör en rundvandring i de gamla och pittoreska delarna av staden. På em dansar vi igenom vårt program på gräsmattan bakom våra lägenheter och konstaterar att det behövdes. På kvällen har vi gemensam grillkväll och vi avslutar middagen med att se en video från vår träning. Väldigt nyttigt.
Nu börjar övriga deltagare i festivalen att anlända och på kvällen blir det dans i tältet som finns intill receptionen och nu har det samlats både dansare och spelmän från Norge, Danmark och Sverige. Många spelmän finns det som ställer upp och spelar till dansen. Trångt och varmt som det ska vara.
Nynäshamns Folkdansgille på dansfestivai på Bornholm
Foto Lennart Jacobsson
Lördag 26 maj.
Idag har vi framträdande i Rönne centrum på Stora torget tillsammans med Kalmar folkdansare, Lindsnes ungdomslag, Bornholms folkdansare och Tornabygdens folkdanslag. Det dansades också på andra platser i Rönne och runt om på Bornholm.
Uppvisning på stora torget i Rönne.
Foto: Inger Kahlberg
Vårt program utgick från musik av Benny Anderssons orkester och Orsa spelmän. Vi dansade Av längtan till dig, Schottis på stallbacken, Anders vals, Emilias stjärna, Engelska från Nynäshamn och Treparsdans från Södertörn med Hamburgska på slutet. Vi gjorde ett omtyckt framträdande inför väldigt många åskådare.
Lite senare på em har vi träning av de gemensamma fellesdanserna i Rönnehallen. Under tiden så kom det lite regn och som nästan var över när vi kom ut därifrån.
På kvällen har vi stor fest i Aakirkeby med fin mat och dans. Både gillesdanser och gammeldans. När vi kommer hem på kvällen till Hasle så hann vi se Loreen på TV vinna med Euforhia.
Söndag 27 maj Vi gör en rundtur till norra delen av ön med fortsatt fint väder och vi kan se ända till Christiansö och Sverige. Sedan är det dags för besöket på Hammershus. Det är Nordens största borgruin. Vi möts av en trevlig och tidsenligt klädd guide som berättar om borgens historia. En del lag dansar också egna uppvisningar på ruinen. Vi dansar sedan de gemensamma fellesdanserna Stop, Engelsk kvadrille, Bordajnsijn och Tretur, tillsammans med ca 120 andra dansare (häftigt).
Fellesdanser på Nordens största borgruin.
Foto: Inger Kahlberg
Vi dansar på två avsatser som finns utanför ruinen. Efteråt blir vi serverade kaffe och tårta.
När vi är åter i Hasle så tar vi en promenad ned till stranden för att se på den vackra solnedgången över Öresund och Sverige. Vi plockar fram vår picknick och äter den bland sanddyner och strandråg allt medan solen tittar på oss i kvällningen.
Måndag 28 maj Hemfärd via färjan till Ystad och bilresa till Nynäshamn och så har vi ännu en gång varit med om en resa i föreningens regi som berikar oss alla och gör att tanken finns där – När blir det nästa gång!
Text: Britt Hortlund
2011
Julmarknad på Hembygdsgården i Nynäshamn 2011
1:a advent var det som vanligt julmarknad på hembygdsgården i Nynäshamn
Sveriges Nationaldag 2011
Uppvisning på Hembygdsgården i Nynäshamn
2010
Avslutning Hösten 2010 med gröt och Lucia
Midsommardagen 2010
Friluftsgudstjänst på Hembygdsgården med dans av Nynäshamns Folkdansgille till musik av Nyble Allspel.
Sveriges Nationaldag 2010
Uppvisning på Hembygdsgården i Nynäshamn
2009
Avslutning Hösten 2009 med Lucia och gröt
Julmarknad på Hembygdsgården i Nynäshamn 2009
1:a advent var det som vanligt julmarknad på hembygdsgården i Nynäshamn
Friskvårdsdag med HSB Södertörn 2009
Vi hade en väldigt trevlig eftermiddag tillsammans med HSB Södertörn på Hembygdsgårdens dansbana den 1 september. Där var ca 60 deltagare som delades upp i 2 grupper. Det alternerades mellan att promenera runt Ringvägen eller att motionera med oss på dansbanan. Där fick deltagarna lära sig att dansa schottis, polka, vals och roliga enkla gillesdanser.
2008
Midsommar 2008
Folkdansgillet började midsommarafton 11.00 med uppvisning på södra flygeln (Trehörningen),
därefter till sjukhuset (Nynäs Vård) för uppvisning 12.00. Efter rabarberkräm och kaffe hemma
hos Liliann och Lennart bar det av till Rosengården för nästa uppvisning som startade 14.00.
När fotograferingen var över så tågade dansare och spelmän in på Hembygdsgården kl.15.00.
Med gemensamma krafter reste vi den klädda majstången för att sen dansa på dansbanan till
musik av Nyble Allspel. Marie Kristiansson ledde därefter den av alla barnen (stora som små)
så efterlängtade dansen kring stången.
Uppvisning på Sveriges Nationaldag 2008
Sveriges Nationaldag firade vi som brukligt på Hembygdsgården i Nynäshamn.
Uppvisning för Shia på Utsikten i Nynäshamn 2009
NYNÄHAMNS FOLKDANSGILLE OCH NYBLE ALLSPEL
SPRIDER SVENSK KULTUR ÖVER VÄRLDEN
I Nynäshamnsposten 22 april kunde vi läsa att Konferensanläggningen Utsikten i Nynäshamn besöktes av en internationell expertgrupp om mänskliga rättigheter.
Nynäshamns Folkdansgille och Nyble Allspel var inbjudna att delta i deras avslutning som vi gjort 6 gånger tidigare. Då har vi varit bla på Almåsa kursgård och Hotel Ariadne i Värtahamnen. Grupperna har kommit från hela världen och denna gång kom de från Mellanöstern.
Vi visade vårt svenska kulturarv vad gäller svenska danser och folkmusik. Deltagarna fick se bla schottis, polka, vals, hambo, snoa och gillesdanser.
Det hela avslutades med att alla i gruppen är med på en polonäs med efterföljande långdans. Vid ett tidigare tillfälle fick vi vara med om två killar som rullstolsdansade till en väldigt snabb polkamusik under allas jubel.
Presentationen av vårt program, nyckelharpan och våra dräkter görs på engelska av Wendy Davies som är ledare för Nyble Allspel.
Det är en kursavslutning som uppskattas mycket av alla parter och vi ser fram emot nästa träff.
Nynäshamns Folkdansgille
Britt o Kjell Hortlund
Foto: Sören Polhede
2007
Dansavslutning 2007 med Lucia och julgröt.
Luciatåg av Josefin och hennes kompisar. Ludvig 5 år framförde Staffanssången solo.
Gröt och skinksmörgås serverades innan kvällen avslutades med dans.
Bilder från folkdansgillets uppvisning på Scandic Ariadne Hotel i november 2007
Vänortsbesök i Kimito 2007
Programmet i år innehöll bland annat utflykt till natursköna Högsåra med möjlighet till finsk bastu och vi besökte även Kejsarhamnens lotsmuseum. Vi gjorde ett offentligt dansframträdande på Sagalund Museum och ett i Centrum på Nya torget i Kimito. Vår återkommande landskamp bestod i år av ”fotisgolf”. Den gick ut på att sparka fotboll på en golfbana där hålen var betydligt större, men lika svårt att göra ”hole in one” på. Vi fick också lära oss dansa finsk polka på kvällarna vilket kräver en viss kondition för att klara av.
Midsommar på Hembygdsgården 2007
Sveriges Nationaldag 2007
Enligt traditionen sedan lång tid tillbaka är det soligt och fint väder när vi firar Sveriges Nationaldag på Hembygdsgården i Nynäshamn. I år dansade vi vårt sekelskiftesprogram till musik av Nyble Allspel. En del av oss har sytt kläderna själva och föreningen äger också kläder för utlåning.
Vi dansade bl a Treparsdans från Södertörn för första gången. En dans som har gått genom Sörmland som stafettdans mellan föreningarna.
2006
Midsommar 2006 får bilderna tala för sig själva.
Vi hade jättetrevligt, som vanligt
Danskursbilder 2006
2005
Vänortsträff i Kalundborg 29/6 – 3/7
Vi har visat våra danser bl a i Birkegårdens haver (trädgårdar) bland alla vackra trädgårdsanläggningar, i Kalundborgs centrum och i Slagelse. I Slagelse firades HC Andersson, 200 års jubileum i folkdansens tecken. Det var dans på torget med över 300 dansare från hela Danmark och det hela fortsatte med dans och musik spontant på olika platser och caféer runt om i stan.
Gamla droskor med norska fjordhästar skjutsade oss dansare runt i centrum. Det var bara att stiga på när en vagn var ledig. Ingen kunde undgå att se att det var folkdansare i stan. På kvällarna var det spelmanskonsert och underhållning från varje land. Våra fantastiska spelmän Nyble Allspel var med oss på resan, denna gång bestående av 7 kvinnor!
När Nynäshamns Folkdansgille skulle visa sitt kvällsprogram fick våra vänner se ett midsommarfirande från Sverige med midsommarstång i miniformat. Eftersom det är en tradition som är specifik för Sverige ville vi passa på vid detta jubileum.
Den återkommande landskampen mellan länderna vanns av Norge som får ta hand om vandringspriset till nästa gång.
Kalundborgs kommun avtäckte också en avståndsskylt till sina vänorter. Den står placerad i centrum utanför turistinformationen.
Mycket dans, sol och värme, lite sömn, många återseenden och även avsked, men om två år träffas vi igen i Kimito.
Text: Britt och Kjell Hortlund Foto: Pierre Marklund
År 2003
Vänortsträff i Nynäshamn 25-29 juni
I år var det Nynäshamns Folkdansgilles tur att stå som värd för vänortsträffen som anordnas vartannat år, då folkdansare och spelmän från vänorterna Kimito, Lillesand, Kalundborg och Nynäshamn träffas, dansar, gör utflykter och uppvisningar.
Utflykt till Öja/Landsort
Dagen på Landsort inleddes med ”gränsöverskridande tävlingar” som byggde på både kunskaper, tur och skicklighet. Efter lunch kunde var och en ströva fritt omkring eller delta i en guidad visning bl a till gamla fyren. Våra nordiska vänner var entusiastiska! Vid återfärden sjöng vi Landsortsvalsen på bryggan.
Folkdans så in i Norden på Skansen
Programmet på Tingsvallenscenen hette ”Folkdans så in i Norden” där varje lag hade uppvisning med egna musiker och våra fanor och standar fint uppställda vid scenen. Mycket uppskattat av publiken.
Långdans i centrum
På Hembygdsgården avtäcktes en vägvisare med avstånden till vänorterna angivna. Uppvisningar även i Nynäshamns centrum mitt i lördagshandeln där ovanligt många hade samlats för att titta på. Som avslutning dansade alla medverkande och publik en långdans som ringlade sig runt torget.
Fullt blev det också i Nynäshamns kyrka på kvällen där det var spelmansgudstjänst med alla lagens musiker och Nyble Allspel som spelade tillsammans. Även växelsången i kyrkan sjöngs i folkton med hjälp av försångare. Detta blev en mycket vacker upplevelse tack vare spelman Nils Häggboms arrangemang.
Nynäshamns Folkdansgille har inga egna spelmän men som tur är finns Nils Häggbom och Nyble Allspel, utan dessa härliga spelmän skulle det vara ganska tyst från Nynäshamn.
Även kvällar och nätter utnyttjades till dans, sång och teater i gymnasiets sporthall.