gillet_75

Nynäshamns Folkdansgille 75 år

1943 startade Sotholms Härads Hembygdsförenings Folkdansgille


Nynäshamns Folkdansgille firar nu 75 år. Det började 1943 med att ett gäng ungdomar inledde ett samarbete med hembygdsföreningen och på hösten samma år bildades Sotholms Härads Hembygdsförenings Folkdansgille. Föreningen hade sin första övning 15 okt kl.18.30 i Folkets Hus annex och den 30 okt 1943 bildade folkdansarna en interimsstyrelse som bestod av :

Ordförande Sven Carlsson (Fornarve), sekreterare Aino Nyholm, kassör Fritjof Colbing instruktör Ingrid Persson, ledamöterna Sven Pettersson, Lilly Hägg, och John Hernudd.


Det var början på föreningens verksamhet och medlemsantalet har varierat kraftigt under årens lopp med en topp under 80-talet på ca 200 st. Då hade föreningen 2 st barnlag, ungdomslag, vuxna laget, gammeldanskurser och motionsdans. Idag är vi en förening med 60 medlemmar varav 25 aktiva som dansar en gång i veckan. Vi har årliga framträdanden bland annat på Sveriges Nationaldag, vid Midsommarfirandet i Nynäshamn och Ösmo, dans på Kyrkbacken i Ösmo förutom de interna dansträffarna i Stockholms distrikt.


Föreningens 75-årsfirande har under året bestått av en jubileumsresa till Gotland i maj där vi bodde strax intill hamnen i Visby på Solhem Best Western hotell. Därifrån gjordes guidad vandring genom Visbys historia med besök på Botaniska trädgården och Fornsalen. Vi hade även en mycket trevlig dansträff med Visby Folkdansgille i Follingbo.


Dessutom hade vi en mycket trevlig fest den 20 oktober på Nynäsgården med inbjudna gäster. Det började med buffé och utdelning av Nynäshamns Folkdansgilles förtjänsttecken till Nils Bergman, Ragnhild Hörnfeldt, Evy Sönnergren och Birgitta Ljunggren Bergman. Fredrik Berg representerade Stockholms distrikt och delade ut Folkdansringens förtjänsttecken i silver till Ann-Kathrin Lindström efter många års arbete inom föreningen. Efter maten spelade Elin och Edward Anderzon upp till dans tills orken tröt.


Jag önskar alla föreningens medlemmar många fina danser och dansträffar i framtiden.


Text: Britt Hortlund

Foto: Göran Widolf


Nils Bergman, Ragnhild Hörnfeldt, Ann-Kathrin Lindström, Birgitta Ljungren Bergman, Evy Sönnergren