Bornholm 2012

Välkommen till

Nynäshamns Folkdansgille

DAGBOK från Festivalresa till Bornholm 24 - 28 maj 2012

med Nynäshamns Folkdansgille


Torsdag 24 maj Bilresan startar på morgonen i Nynäshamn för att hinna till Ystad och kvällsfärjan till Bornholm. Färden går genom ett vackert och soligt Sverige. Vi är 10 personer som så småningom anländer till Ystad där vi provianterar lite mat innan vi åker till färjan.

 

Fredag 25 maj Lägenheterna i Hasle feriepark är väldigt fina. Efter frukosten tar vi oss in till Rönne centrum där vi gör en rundvandring i de gamla och pittoreska delarna av staden. På em dansar vi igenom vårt program på gräsmattan bakom våra lägenheter och konstaterar att det behövdes.  På kvällen har vi gemensam grillkväll och vi avslutar middagen med att se en video från vår träning. Väldigt nyttigt.


Nu börjar övriga deltagare i festivalen att anlända och på kvällen blir det dans i tältet som finns intill receptionen och nu har det samlats både dansare och spelmän från Norge, Danmark och Sverige. Många spelmän finns det som ställer upp och spelar till dansen. Trångt och varmt som det ska vara.Nynäshamns Folkdansgille på dansfestivai på Bornholm

                                                                          Nynäshamns Folkdansgille på dansfestival på Bornholm

                                                                          Foto: Lennart Jacobsson


Lördag 26 maj Idag har vi framträdande i Rönne centrum på Stora torget tillsammans med Kalmar folkdansare, Lindsnes ungdomslag, Bornholms folkdansare och Tornabygdens folkdanslag. Det dansades också på andra platser i Rönne och runt om på Bornholm.


                                                                           

                                                                                       Uppvisning på stora torget i Rönne.

                                                                                       Foto: Inger KahlbergVårt program utgick från musik av Benny Anderssons orkester och Orsa spelmän. Vi dansade Av längtan till dig, Schottis på stallbacken, Anders vals, Emilias stjärna, Engelska från Nynäshamn och Treparsdans från Södertörn med Hamburgska på slutet. Vi gjorde ett omtyckt framträdande inför väldigt många åskådare.


Lite senare på em har vi träning av de gemensamma fellesdanserna i Rönnehallen. Under tiden så kom det lite regn och som nästan var över när vi kom ut därifrån.


På kvällen har vi stor fest i Aakirkeby med fin mat och dans. Både gillesdanser och gammeldans. När vi kommer hem på kvällen till Hasle så hann vi se Loreen på TV vinna med Euforhia.


Söndag 27 maj Vi gör en rundtur till norra delen av ön med fortsatt fint väder och vi kan se ända till Christiansö och Sverige. Sedan är det dags för besöket på Hammershus. Det är Nordens största borgruin. Vi möts av en trevlig och tidsenligt klädd guide som berättar om borgens historia. En del lag dansar också egna uppvisningar på ruinen. Vi dansar sedan de gemensamma fellesdanserna Stop, Engelsk kvadrille, Bordajnsijn och Tretur, tillsammans med ca 120 andra dansare (häftigt).
                                                                                       Fellesdanser på Nordens största borgruin.

                                                                                       Foto: Inger Kahlberg


Vi dansar på två avsatser som finns utanför ruinen. Efteråt blir vi serverade kaffe och tårta.


När vi är åter i Hasle så tar vi en promenad ned till stranden för att se på den vackra solnedgången över Öresund och Sverige. Vi plockar fram vår picknick och äter den bland sanddyner och strandråg allt medan solen tittar på oss i kvällningen.


Måndag 28 maj Hemfärd via färjan till Ystad och bilresa till Nynäshamn och så har vi ännu en gång varit med om en resa i föreningens regi som berikar oss alla och gör att tanken finns där – När blir det nästa gång!Text: Britt Hortlund