åren som gått

Åren som gått

Åren som gått, nedtecknat av Ingegerd Nyberg


Eftersom Nynäshamns stad och jag firar 50 år så skulle jag vilja dra lite historia om folkdansgillet. En del kallar det ”Historiska Vingslag” men Stig och jag kallar det för ”Åren som gått”.

1920-talet

Som ni alla vet är vi båda födda på 20-talet och på 30-talet började vi i Viaskolan.

1940-talet

På 40-talet började Stig och jag i Folkdansgillet. Den 1:a december 1946 gjorde vi en fin uppvisning i Blå hallen. Vi fick mycket beröm och i tidningen stod det: Gillets 16 ungdomar gjorde en effektfull entré. Från galleriet tågade de nerför trapporna till den strålkastarbelysta dansestraden.

Schottis i turer inledde, Smålandspolka följde och därnäst kom Väva vadmal, som gjordes med sådan absolut precision i de samstämmiga rörelserna att dunket blev lika jämnt som om en mästerväverska suttit i vävstolen. Det svarta folkhavet sa ”ah” och ”oh” och ”hur kan dom?”.  Men danslaget svängde sedan om i en yster Västgötapolska och avslutade med Daldansen.

Spelmän var ”Fiol-Fredrik” och Valter Pettersson. Entré vuxna 1 krona och barn 50 öre.

Vi gjorde också vår första utlandsresa, vi åkte till Kalundborg. Men en av våra dansare hade glömt sitt pass hemma så han fick stanna kvar i Malmö.

1950-talet

1951 var vi första gången till Lillesand. Det finns fortfarande några kvar i laget som vet. Nästan alla blev magsjuka.

1953 reste vi igen ner till Österrike, Italien, Jugoslavien och Trieste. Vi firade också 10-årsjubileum det här året och startade barnlag och ungdomslag.

Oj, vad barn det kom!

1960-talet

Närmare bestämt den 11 juli 1960 var vi bland 1500 folkdansare i Helsingfors och dansade. Det var fruktansvärt varmt och vi fick vänta och vänta tills det blev vår tur att dansa.

1963 var det jubileum igen. 1965 gjorde vi ett framträdande med ABF-kören på 4 par. ”Anders var en hurtiger dräng” av Hugo Alvén som blev enligt Nynäshamns Posten, aftonens fullträff. 1968 hade vi dansat i 25 år.

1970-talet

2 par dansade 2 menuetter och 1 gavott i tidsenliga kläder. Tyvärr blev det bara en gång och det var ute på ”Kuren”. Vi firade 30 år med en danskavalkad i Folkets Hus teatersalong.

1978 åker vi buss genom Tyskland, Holland, Belgien ner till Frankrike och Paris. Där förlovade Mats och Ingela sig i Sacré-Coeur. Vi åker också på parkeringsböter. Polisen låser ena hjulet på bussen. Ja där hände mycket, jag skulle kunna stå här hela kvällen och berätta. 1979 var vi med i TV-programmet Nygammalt. Vi har förresten varit i TV 4 gånger.

1980-talet

Nu vet ju nästan alla vad vi har pysslat med under åren. Vi var i Lillesand. Firar 45 år i laget. Vi var också till Kalundborg.

1990-talet

Vi var till Finland. Firade 50-årsjubileum med stor fest och ”Historiska Vingslag”. Var till Norge, dansar i kyrkan och ombord på Queen Elisabeth II. Dansar återigen i Blå hallen, Schottis i turer men ”i en annan tappning”.

Nu tycker vi att cirkeln är sluten. Nu lägger Stig och jag av. Vi har dansat färdigt efter 103 år tillsammans.


Nynäshamn den 27 november 1996

Ingegerd Nyberg